poppendokter
poppen- en berenatelier
welkom poppen patronen beren webshop contact agenda poppendokter routeplanner  geschiedenis links

ATELIER  mallen porseleinen hoofden  


PRODUCTIEPROCES - PORSELEINEN POPPEN

In de winkel van Poppenatelier "Vlijtig Liesje" treft u meer dan 100 verschillende modellen handgemaakte porseleinen poppen aan. Het zijn replica's van antieke poppen, oude poppen en moderne poppen. De grootte varieert van 10 cm tot wel 70 cm.
 De lijven, armen en benen zijn soms eveneens van porselein, maar ook wel van steen (keramiek) of van stof gemaakt. Vroeger werden poppen ook wel van leer, van papiermaché of van was gemaakt. Om de porseleinen of keramieken hoofden, armen en benen te maken, wordt gebruik gemaakt van gipsen mallen. Elke mal bestaat uit twee of meer delen, die met elastieken bij elkaar worden gehouden. In het atelier liggen schappen vol met deze mallen. Via de gietopening wordt de mal -zonder onderbreking- volgegoten met speciaal hiervoor gemaakt porseleinslib, ook wel porseleinaarde genoemd, dat in diverse kleuren wordt gemaakt. Er mag geen lucht in de mal achterblijven. De droge mal onttrekt vocht aan het porseleinslib. Hierdoor ontstaat als het ware een schil in de mal. Na enkele minuten wordt de mal voorzichtig leeggegoten. Ook het leeg gieten mag niet worden onderbroken. Om een vacuum in de mal te voorkomen, wordt soms via een rietje lucht in de mal geblazen. Als gevolg van een vacuum kan het "gietsel" immers in elkaar klappen, waarmee al het werk voor niets zou zijn gedaan. De mallen met het gietsel blijven nog enige tijd gesloten staan om voldoende stijfheid te krijgen. Daarna wordt de mal voorzichtig geopend en kan de gietvorm uitgenomen worden, het zogenaamde "lossen". 
  

Na korte tijd drogen worden de "gietnaden" afgewerkt. Ook worden openingen voor de ogen gemaakt en gaten in lijf, armen en benen voor de latere bevestiging. Alle onderdelen moeten nu volledig drogen, waarna deze voorzichtig worden geschuurd. Hiervoor bestaan speciale schuursponsjes. In dit stadium wordt het product "greenware" genoemd. Klaar om gebakken te worden: in een speciale electrische pottenbakkersoven en op ongeveer 1200 graden C. Dit duurt enkele uren. Daarna kan de oven echter pas na enige uren worden geopend. Als de oven te vroeg wordt geopend, kan het porselein barsten door de plotselinge afkoeling. Bovendien zou degene die de oven opent, ernstige brandwonden kunnen oplopen! De gebakken onderdelen worden geschuurd, waarna het hoofd met porseleinverf wordt geschilderd en "geblost". Hierna wordt het geschilderde hoofd in de oven "gebrand" op ongeveer 700 graden C. om de schildering permanent te maken. Soms worden ook de ogen geschilderd, maar veelal worden glazen ogen geplaatst. Het laatste gebeurt met gips.                               
 
WINKELASSORTIMENT

POPPEN

Porseleinen poppen:
Naast kant en klare porseleinen poppen (replica's en moderne) zijn alle onderdelen daarvan leverbaar. Dit betekent dat u van de door ons gefabriceerde poppen vrijwel altijd een gebroken hoofd, arm of been kunt nabestellen.

Accessoires:
Verder poppenkleertjes (handgemaakte smokjurkjes, gebreide jurkjes), pruikjes, schoentjes, kant, lint, knoopjes, sokjes, brei-, haak- en naaipatronen voor poppen- en berenkleding, ogen, kraagjes, "Glorex" gezichtsmaskers en tricotstof voor stofpoppen, poppenstandaards, enz. Een collectie stoffen, specifiek geschikt voor het maken van poppenjurkjes, ontbreekt evenmin.

Speel- en verzamelpoppen van vinyl:
Nog enkele vinyl speelpopjes  van  "KÄTHE KRUSE". Kijk in onze webshop!

Ook nog enkele in vinyl uitgevoerde speel- en verzamelpoppen van "PAOLA REINA" en van de bekende Duitse poppenmaakster Sylvia Natterer voorradig. Sterke poppen met een lieve uitstraling en met prachtige kleding!


BEREN

Alles voor het zelf maken van beren: mohair en katoen berenstoffen, schijven, berenogen (glas en kunststof), zwartglazen berenneuzen, naaigaren, synthetische vulling, vulstokken, berenpatronen, patronen voor berenkleertjes. In de winkel vind u ook een collectie speel- en verzamelberen van ondermeer "Bizzy Bears" (ons huismerk), Steiff, Merrythought, Canterbury, Hermann Teddy, Grizzly, House of Nisbet, Clemens, Sigikid, Paddington en "Winnie the Pooh".

© Poppenatelier Vlijtig Liesje Leiden 2010-2020
>geactualiseerd: 11-9-2020<