poppendokter
poppen- en berenatelier
welkom
poppen patronen beren atelier webshop contact agenda poppendokter routeplanner  geschiedenis links
poppendokter_pagina.nl
POPPENDOKTER in LEIDEN

OPENINGSTIJDEN ATELIER:
         donderdag 10:00 tot 16:00 uur + 19:00 tot 21:00 uur|vrijdag 10:00 tot 16:00 uur
(kijk altijd in de agenda voor eventuele wijzigingen)

- opleiding en ervaring
- poppendokter Liesbeth van Marion op You Tube
- reparaties inleveren
- advies: breng zelf uw reparatie
- celluloid poppen
- tips voor behandeling van celluloid poppen
- advies verpakken voor verzending celluloid pop
- transportschade en aansprakelijkheid
- BabyBorn- en Barbie poppen
- kinderknuffels
- knuffels NIET in de wasmachine!
- reparaties: "Hoe lang duurt het (nog)?"
- wat kost het?
- poppendokter in Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur
- reparatieformulier
- voorbeelden van reparaties
- Download folder Poppendokter Leiden

Reparaties van kinderknuffels gaan vˇˇr!

's morgens gebracht

's middags een nieuw staartje
Nieuw stoffen lijf speelpop Lisa
nieuw lijf

Andere voorbeelden van reparaties:
Steiff hond voor reparatie
Steiff hond vˇˇr reparatie (1)
Klik voor vergroting
Steiff hond vˇˇr reparatie (2)
na de reparatie, klik voor vergroting


Grace:

"Ik was ontzettend blij en ontroerd toen ik zag hoe mooi hij was geworden na de restauratie.


Vˇˇr reparatie

 Gerepareerd

KNUFFELS NIET IN WASMACHINE!
  
Advies: was de knuffel "op de hand" in een lauwwarm sopje van een milde shampoo of vaatwasmiddel. Gebruik geen bleekmiddelen: onnodig en is milieu-vervuilend. Spoelen in schoon leidingwater, licht uitknijpen, daarna uitdrukken in een schone handdoek. Verder "aan de lucht" laten drogen. Liever niet in de wasmachine en centrifuge, zelfs als het wasetiket aangeeft dat dit wel kan. En als u toch voor de wasmachine / centrifuge kiest, doe de knuffel dan in een afgesloten waszakje.

Deze Snoopy werd machinaal gewassen.

OPLEIDING EN ERVARING
De basis van het poppendokterschap van Liesbeth van Marion is een degelijke cursus Creatieve Handvaardigheid. Een opleiding van twee jaar, afgesloten met een officieel staatsexamen. Naast haar werk als poppendokter ging zij in 1985 porseleinen poppen maken en daarin ook cursussen geven. Cursussen worden overigens niet meer gegeven.
In haar 35- jarig poppendokterschap (september 2019) zijn er duizenden poppen, beren, antiek speelgoed en kinderknuffels door haar handen gegaan. Bijvoorbeeld om kapotte ogen of versleten elastiek te vervangen. Regelmatig wordt een algehele restauratie uitgevoerd. Dit gebeurt altijd in overleg met de opdrachtgever. Liesbeth is ook vijf woensdagen per jaar als poppendokter actief in het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur, bij Barneveld. Kijk voor de data in de agenda.

<< TERUG


Poppendokter Liesbeth van Marion op YouTube

<< TERUG


REPARATIES INLEVEREN

..... overleg over reparatie .....U kunt uw reparaties tijdens de openingstijden in het atelier inleveren. Poppen, beren, kinderknuffels enz. graag zonder kleding inleveren. U ontvangt een ingevuld en genummerd reparatieformulier als ontvangstbewijs met daarop een opgave / specificatie van de geschatte reparatiekosten. Bewaar het reparatieformulier goed, want bij eventuele correspondentie moet u het reparatienummer vermelden. Bij weer ophalen moet u het formulier overleggen. Bij het ophalen van uw reparatie betaalt u de definitieve reparatie- / restauratiekosten. Let op: u kunt bij ons NIET pinnen!

<< TERUG


ADVIES:
Kom het liefst zelf met uw reparatie naar mijn atelier. Dan kan ik het materiaal zien, voelen, de reparatiemogelijkheden beoordelen, een inschatting maken van de kosten en u vrijblijvend adviseren. En u kunt precies aangeven wat u wilt en reparatiestoffen, kleertjes enz. kiezen.


<< TERUG


CELLULOID POPPEN en AANSPRAKELIJKHEID
Lange tijd werden kinderspeelpoppen gemaakt van celluloid. Een van de bekendste merken is het Duitse "Schildkr÷t" dat ook nu nog poppen produceert. Vanwege de brandbaarheid van celluloid is de productie ervan midden jaren '50 gestaakt. Schildkr÷t ging over op het vrijwel onbreekbare materiaal Tortulon. Plastic en nog later vooral vinyl (vanaf 1967) deden hun intrede in de poppenindustrie.
Bijvoorbeeld het fietsstuur werd lange tijd voorzien van een zwart celluloid omhulsel. Maar ook bijouteriedoosjes, haarborstels, servetringen en kleine kunstvoorwerpen werden ervan gemaakt. Helaas verdwijnen de weekmakers in de loop van de tijd uit het celluloid, vooral door blootstelling aan zonlicht. Door dit proces verhardt het celluloid en breekt dan gemakkelijk. Ook de celluloid poppen lijden aan dit fenomeen. De poppendokter krijgt deze poppen dan ook steeds vaker ter reparatie aangeboden.

Hoewel wij uw celluloid pop met de grootst mogelijke voorzichtigheid behandelen, kan als gevolg van ouderdom van het materiaal gedurende transport naar en verblijf en reparatieproces in ons atelier andere dan de aanvankelijke schade ontstaan aan de pop. Hiervoor aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Als u opdracht geeft voor een reparatie aan een celluloid object gaat u automatisch akkoord met deze clausule.

<< TERUG


TIPS voor behandeling van celluloid poppen:
1. Zet uw celluloid poppen NOOIT in zonlicht maar altijd op een koele plek in de schaduw, liefst in een afgesloten vitrine. Wees er heel voorzichtig mee: naarmate de pop ouder wordt, neemt de broosheid toe.
2. Elastieken. Meestal zijn hoofd en ledematen van deze poppen met een elastiekverbinding aan het lijf bevestigd. De poppendokter kent het materiaal en zal bij het "elastieken" de spanning daarop aanpassen. Probeer deze klus niet zelf te fixen.
3. Laat kleine kinderen er niet mee spelen! Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze poppen ongeschikt als kinderspeelgoed.

2:
Breekt uw celluloid pop, bewaar dan ALLE stukjes. Elk ontbrekend stukje maakt de reparatie immers duurder!
3: Probeer vooral niet om celluloid zelf te repareren. Sommige lijmsoorten tasten dit materiaal aan waardoor onherstelbare vervorming optreedt.
Veel celluloid poppen vertegenwoordigen een steeds hogere waarde. Ten eerste doordat ze niet meer worden geproduceerd en ten tweede doordat hun aantal gestaag afneemt. Oorzaak: gebroken exemplaren worden nogal eens weggegooid bij het afval omdat er, vaak ten onrechte, vanuit wordt gegaan dat reparatie / restauratie niet (meer) mogelijk is. Echter In veel gevallen kan de schade vrijwel onzichtbaar worden gerestaureerd. Kom gerust langs voor advies.

<< TERUG


ADVIES verpakken voor verzending celluloid pop:
Bedenk dat het pakket tijdens het transport vaak niet zachtzinnig wordt behandeld. Verpak de pop daarom in een  ruim bemeten, stevige kartonnen doos. De doos moet ruim plaats bieden aan de pop. Begin met de pop voorzichtig in "bubbeltjesplastic" te omwikkelen en zet dit met een stukje verpakkingstape vast. Zorg dat de pop midden in het overige verpakkingsmateriaal komt te liggen of zitten. Dat overige verpakkingsmateriaal mag bestaan uit niet al te stevig gemaakte proppen krantenpapier, maar ook uit ander deugdelijk verpakkings- materiaal. Denk wel aan het milieu! Verpak de pop niet "bloot" in krantenpapier i.v.m. overdracht van moeilijk te verwijderen drukinkt op het celluloid. Het laatste geldt ook voor vinylpoppen. Schrijf duidelijk met brede zwarte viltstift op alle buitenzijden van het postpakket: ZEER BREEKBAAR. En/of plak er een of meer stickers met deze waarschuwing op.

<< TERUG

TRANSPORTSCHADE en AANSPRAKELIJKHEID:
Voor schade die op het transport aan uw eigendommen ontstaat, kan de firma Poppenatelier Vlijtig Liesje in Leiden geen verantwoording aanvaarden, omdat wij geen invloed hebben op de behandeling van het postpakket tijdens het transport. Transportschade is altijd voor eigen risico van de eigenaar. Zelfs bij de meest zachtaardige behandeling kan schade ontstaan. U kunt er voor kiezen om uw eigendom onder verzekerservice van het transportbedrijf te verzenden.

<< TERUG

BABY BORN en BARBIE POPPEN
Deze poppen repareren wij niet. Wij adviseren u - zeker binnen de garantietermijn - met uw defecte pop terug te gaan naar de leverancier of fabrikant.
 
<< TERUG


REPARATIES: "Hoe lang duurt het (nog)?"
Het is een veelgestelde vraag aan de poppendokter. Wees gerust: u hoeft zich geen zorgen te maken als u enkele maanden niets hoort van de poppendokter over uw reparatie. Uw reparatie is er dan wel een van de vele, maar elke opdracht krijgt de nodige aandacht. Er wordt aan gewerkt. Veel reparaties, vooral aan celluloid poppen, kun je niet "even snel" doen. Daarom ligt er altijd een flink aantal reparaties op de werktafel, waaraan regelmatig en systematisch wordt gewerkt. Celluloid moet nu eenmaal voldoende uitharden voordat je eraan verder kunt werken. Het is een kwestie van dunne “laagjes” opbouwen. Teveel materiaal ineens aanbrengen laat het onderliggende celluloid oplossen, "weken" als het ware, waardoor het kan gaan uitzakken en vervormen. Dit is wat we niet willen. Daarom is het voor de meeste restauraties niet doenlijk om vooraf de exacte reparatieduur af te spreken. Dit geldt vooral voor gebroken poppen van celluloid, porselein en papiermachÚ. Wilt u vragen over de status van uw reparatie per telefoon en e-mail tot een minimum beperken?
Absolute voorwaarde voor vragen over de status van uw reparatie is dat u het reparatienummer noemt / vermeldt.
Zonder vermelding van uw reparatienummer kunnen wij geen informatie verstrekken!


<< TERUG


VRAGEN PER EMAIL?
Als u wilt weten of een reparatie of restauratie aan uw pop, beer enz. mogelijk is, dan kunt u uw vragen via de emaillink op deze website stellen. Wees daarbij duidelijk en zo volledig mogelijk in uw vraagstelling. Voeg zo mogelijk ÚÚn of meer duidelijke foto's bij van de pop of beer. Het liefst met een close-up van wat kapot is. Vermeld het mankement, omschrijf zo mogelijk het merk, de lengte en het materiaal. Bedenk wel dat het zelfs dan voor de poppendokter vaak niet mogelijk is om te beoordelen of reparatie / restauratie mogelijk is. De poppendokter kan dan ook veelal aan de hand van de vraagstelling in emailberichten geen goede "diagnose" stellen. U krijgt zo spoedig mogelijk antwoord op uw vraag.

<< TERUG


Vaak wordt per e-mail gevraagd wat de reparatie ongeveer gaat kosten. Per e-mail kunnen wij echter GEEN schatting van de reparatie- / restauratiekosten geven!  Zie ook onder: REPARATIES INLEVEREN.

<< TERUG


POPPENDOKTER IN MUSEUM
Vijf keer per jaar is de poppendokter op een woensdag* van 11:00 tot 16:00 uur (zie agenda) aanwezig in het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum in Terschuur (bij Barneveld). Hier neemt zij uw reparaties in ontvangst. Kleine reparaties - zoals elastieken van een poppenlijf - worden vaak ter plaatse gedaan. De overige reparaties gebeuren in haar atelier in Leiden. De volgende keer brengt Liesbeth uw reparatie keurig hersteld voor u mee terug naar het museum. U wordt tevoren gebeld dat uw reparatie klaar is, of u ontvangt hierover een e-mail met opgave van de reparatiekosten. In het museum kunt u uw eigendom (uitsluitend bij de poppendokter!) ophalen. Maar u kunt - als u dit zo heeft afgesproken - uw reparatie ook ophalen in het atelier in Leiden. Altijd het reparatieformulier meenemen! U kunt bij ons NIET pinnen.

<< TERUG

.....vergeet u niet om bij het ophalen het reparatieformulier mee te brengen?.....ę Poppenatelier Vlijtig Liesje Leiden 2010-2020

>geactualiseerd: >11-9-2020<